Sport: Het gebruik van infraroodthermografie voor de dynamische meting van de huidtemperatuur van bewegende atleten tijdens wedstrijden; methodologische kwesties

Korte samenvatting van het thermografisch onderzoek

Doelstelling. Onderzoek naar het gebruik van infraroodthermografie (IRT) voor het meten van de huidtemperatuur van bewegende atleten tijdens wedstrijden en de gevoeligheid ervan voor traditioneel gestandaardiseerde factoren.

Aanpak. Thermogrammen werden verzameld voor 18 vrouwelijke atleten tijdens de 20 km racewalk op de 2019 Wereldkampioenschappen Atletiek, met een middengolf, gekoelde indium antimonide middengolf infraroodband (MWIR) en een langegolf, ongekoelde microbolometer langegolf infraroodband (LWIR) infraroodcamera.Belangrijkste resultaten. Het MWIR leverde duidelijkere beelden van beweging op dankzij een kortere belichtingstijd en reactietijd en leverde een hoger percentage aanvaardbare beelden op. Wanneer alleen de aanvaardbare beelden werden geanalyseerd, leverden de LWIR en WMIR een goede overeenkomst op, met een afwijking van -0,1 ± 0,6 °C in de gemiddelde huidtemperatuur voor de LWIR. Naarmate het oppervlak van een ROI kleiner werd, werd de gemeten temperatuur minder representatief voor de hele ROI. Vergeleken met het meten van de hele oppervlakte ROI leverde een enkele centrale pixel een afwijking op van 0,3 ± 0,3 °C (MWIR) en 0,1 ± 0,4 °C (LWIR), terwijl het gebruik van de maximum- en minimumtemperatuurpixels resulteerde in afwijkingen van 1,3 ± 0,4 °C en -1,1 ± 0,3 °C (MWIR) en 1,2 ± 0,3 °C en -1,3 ± 0,4 °C (LWIR). De gevoeligheid voor lucht- en gereflecteerde temperaturen was lager voor de LWIR-camera, vanwege de hogere emissiviteit van de huid bij deze golflengte. IRT biedt een geschikt instrument voor het meten van de huidtemperatuur tijdens echte wedstrijden en kritisch tijdens de beweging van de atleet. De goedkopere LWIR-camera biedt een haalbaar alternatief voor de MWIR in scenario’s met een lage bewegingssnelheid, met een vergelijkbare precisie en gevoeligheid voor analyse. De LWIR is echter beperkt wanneer hogere snelheden de nauwkeurige meting en het vermogen om beweging vast te leggen verhinderen.

Trefwoorden: concurrentie; infrarood thermografie; lange golf infrarood; middengolf infrarood; huidtemperatuur.

Aylwin PE, Racinais S, Bermon S, Lloyd A, Hodder S, Havenith G. The use of infrared thermography for the dynamic measurement of skin temperature of moving athletes during competition; methodological issues. Physiol Meas. 2021 Aug 27;42(8). doi: 10.1088/1361-6579/ac1872. PMID: 34320480.

De voordelen van ThermoScope

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hi there!

Hallo!

You landed on the English page. If you prefer another language, please select below: