In het artikel van Thiel wordt meer aandacht gevraagd voor lipohypertrofie – knobbels op de buik (2017). Dr. Matthias Kaltheuner wordt experimenteel diabetoloog genoemd en hij beschouwt lipohypertrofie als een verwaarloosd probleem in de diabetologie, dat met thermografie kan worden opgespoord. Hieronder enkele fragmenten uit het artikel over het gebruik van thermografie voor lipohypertrofie:
Maar hoe kun je bepalen uit welke regio’s je weg moet blijven als je een injectie geeft of een katheter inbrengt omdat daar lipohypertrofie is gegroeid? Lars Kaltheuner, een promovendus, heeft in het kader van zijn proefschrift onderzocht of lipohypertrofie ook kan worden herkend met een warmtebeeldcamera. Dit komt doordat vetweefsel een lagere temperatuur heeft door de verminderde bloedtoevoer. In een experimenteel veldonderzoek onderzocht Kaltheuner junior de huid van talrijke personen met en zonder insuline-afhankelijke diabetes. Hij kleedde haar buik uit, gaf haar huid 20 minuten de tijd om af te koelen en gebruikte vervolgens een hoogwaardige warmtebeeldcamera om foto’s te maken.
Dr. Kaltheuner benadrukte dat er nog steeds geen harde bewijzen zijn dat de huidtemperatuur verband houdt met de werking van insuline. Uit onderzoek bleek echter dat de huidtemperatuur op vaak gebruikte katheterplaatsen tot 6 graden Celsius lager was dan op andere plaatsen. Bovendien hadden de patiënten aangegeven dat deze gebieden onvoldoende insuline bevatten. De huidtemperatuur was niet uniform over de gehele buik, zelfs bij degenen zonder diabetes en zonder injectieplaatsen. Dr. Kaltheuner was niettemin van mening dat “dit voorval grondiger moet worden onderzocht”. Het is mogelijk dat minder dure warmtebeeldcamera’s, of zelfs smartphone apps voor thuisgebruik, voldoende zijn om de variaties in huidtemperatuur te meten. Misschien zal dit verhaal iemand motiveren.